27 mai 2019

Familia murialdina
Iosefinii lui Murialdo

Membrii acestei congregaţii fondată de Sfântul Leonardo Murialdo la 19 martie 1873 la Torino, preoţi şi laici, duc o viaţă comună, pentru a ajunge la perfecţiunea carităţii, depunând profesiunea de credinţă publică a sfaturilor evanghelice de sărăcie, curăţie şi ascultare şi se dedică tinerilor săraci, abandonaţi şi mai ales celor care au nevoie de ajutor şi de educaţie crestină.
Acest ideal de viaţă a fost recunoscut de către Biserică, odată cu aprobarea Constituţiei, în 1904 şi prin canonizarea Fondatorului în 1970. Congregaţia Sfântului Iosif este o instituţie bisericească de viaţă consacrată, de drept pontifical. Denumirea oficială  este "Congregatio Sancti Ioseph", având iniţialele CSI. Denumirea uzuală este "Iosefinii lui Murialdo".

Congregaţia murialdinelor

Congregaţia Surorilor Murialdine a fost fondată în anul 1953 de către părintele Luigi Casaril. Ele trăiesc certitudinea că Dumnezeu le iubeşte în primul rând, cu o iubire milostivă, infinită, gingaşă şi actuală şi mărturisesc această convingere printr-o legătură asiduă şi constantă cu El, prin abandonul filial faţă de Providenţă şi faţă de voinţa Tatălui, prin practicarea virtuţilor umilinţei şi carităţii şi prin apostolat. Ele accentueaza aspectul euharistic al vieţii creştine prin angajamentul unei vieţi profund euharistice care se alimentează din adoraţia cotidiană, pentru a-l imita pe Murialdo, "flacără euharistică vie".
Fiecare Murialdină îşi propune să-l vestească pe Cristos care "primeşte şi binecuvântează pe copii, anunţă Împăraţia celor săraci, face bine tuturor". Aspectul apostolic al carismei, dincolo de atenţia faţă de tinerii săraci se exprima şi prin intermediul unei atenţii particulare pentru familii.

Laicii lui Murialdo

Sunt laici care simt vocaţia de a intra şi de a face parte din Familia Lui Murialdo şi de a trăi spiritul Sfântului Leonardo Murialdo în propria condiţie seculară.
Pentru laici misiunea începe în propria familie, continuă în raportul cu rudele şi prietenii, pentru a ajunge apoi în sectorul vieţii profesionale şi civile în care este inserat şi pentru care este invitat să lucreze în mod creştin, cu preocupare, spirit şi modalitate murialdină. Ei simt în special responsabilitatea de a participa la acţiunea în favoarea soluţionării problemelor tinerilor în propriul ambient, în oraş, în ţară; lucrează pentru dreptate şi pentru pace, pentru apărarea celor mai neajutoraţi; colaborează cu oamenii de bunăvoinţă pentru a construi o societate mai respectuoasă faţă de drepturile fiecărei persoane.

Institutul secular

Institutul Secular Murialdin este format din persoane necăsătorite sau văduve, care se consacră lui Dumnezeu şi îşi propun să trăiască spiritualitatea seculară şi carisma murialdină. Laici alături de alţi laici, doresc sa fie fideli Evangheliei pâna la ultimele consecinţe şi mărturisesc iubirea infinită, gingaşă, personală şi milostivă a lui Dumnezeu. Nu se separă de lume, îi recunosc valorile autentice şi fac din  ele mijloacele pentru a trăi propria consacrare. Sunt prezente în oricare profesie ca drojdia în mijlocul aluatului. Valorizează darul vieţii, dedicându-se celor mici şi tinerilor săraci, acţionând în favoarea celor oprimaţi. Fiecare dintre aceste persoane alege dacă să traiască în propria familie, în grup, sau singură, întreţinându-se din propriul salariu.
Institutul Secular s-a născut în Brazilia în anul 1990; a fost recunoscut ca asociaţie de laici de către Episcopul de Caxias în anul 1996 şi este în aşteptarea recunoaşterii din partea Sfântului Scaun ca Institut Secular. Din 10 octombrie 2004 Institutul Secular Murialdin a apărut şi în Italia.

Mamele apostolice

Asociaţia Mamelor Apostolice este o comunitate de femei creştine care:
• se angajează să cunoască, să traiască şi să răspândească cunoaşterea carismei lui Murialdo;
• aleg rugăciunea cotidiană pentru vocaţii, ca şi caracteristică a lor;
• acceptă şi oferă lui Dumnezeu bucuria şi efortul fiecărei zile;
• trăiesc cu fidelitate şi mărturisesc darul vocaţiei creştine;
• sfătuiesc, susţin, îndruma spre congregaţiile Iosefinilor şi Murialdinelor băieţi şi fete deschişi spre viaţa preoţească şi religioasă;
• colaborează în programe de adoptii, burse de studiu, sau oricare altă ofertă, pentru susţinerea seminariilor şi a operelor vocaţionale.


  Facebook
Twitter

Rss    

Mail

Delicious

Linkedin

YouT  

Blog

Zilele Oratoriului - 17-20 mai 2018
11 mai 2018.
Oratoriul Leonardo Murialdo vă așteaptă în perioada 17-20 mai să sărbătorim împreună Zilele Oratoriului.
Programul sărbătorii cuprine:
-Joi 17 mai, ora 18.00: Serbarea Familiei organizată de copiii Centrului de Zi Nadino
-Vineri 18 mai, ora 19.00: Celebrarea Liturghiei de hram a Bisericii Sf. Leonardo Murialdo. Liturghia va fi animată de Corul Murialdo; ora 20.30: veghea de Rusalii în curtea Oratoriului (foc de tabără).
-Sâmbătă 19 mai, ora 16.00: Competiții sportive pentru copii și părinți organizate de Cercetașii C.L. Regina Sf. Rozariu; Turneul de fotbal Cupa Prieteniei, organizat între echipe de tineri din Popești-Leordeni.
-Duminică 20 mai, orele 13.00-18.00: Târg caritabil; Program artistic pregătit de Șezătoarea Sânzienelor, Greierașii Murialdo, Mămicile dansatoare din comunitatea noastră și alți invitați surpriză; Mici și băuturi răcoritoare; Prăjituri pregătite de mămicile din Popești-Leordeni și de mămicile cercetașilor; Finala Cupei Prieteniei la fotbal; multe alte surprize.

Festivalul Primăverii la Oratoriu
6 martie 2018.
Duminică 11 martie, de la orele 13.00, la Oratoriul Murialdo va avea loc ediția a doua a „Festivalului Primăverii”, eveniment organizat de Oratoriu în colaborare cu Mămicile din Popești-Leordeni.
Programul festivalului cuprinde un târg caritabil (cu diferite obiecte la prețuri mici), un spectacol artistic, pregătit de Greierașii Murialdo, Mămicile din Popești-Leordeni și Cercetașii Oratoriului, și o ofertă bogată de prăjituri pregătite de mămici. Banii obținuți în cadrul acestui festival vor fi donați pentru un caz social.
Vă așteptăm cu drag.

Concert la Oratoriu
6 martie 2018.
Sâmbătă 10 martie, de la ora 19.00, la Oratoriul Murialdo va avea loc o meditație pentru Postul Mare intitulată „Stabat mater”, care va fi ținută de pr. Emil Moraru. Meditația va fi urmată un concert vocal-instrumental Giovanni Battista Pergolesi, cu participarea corului de tineri din parohia romano-catolică „Regina Sf. Rozariu” din Popești-Leordeni și a Corului mare Leonardo Murialdo. La final, participanții vor primi binecuvântarea cu relicva coroanei de spini a Mântuitorului pe care a folosit-o și Fericitul Vladimir Ghika. Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag.
Programul de sărbători al Oratoriului
20 decembrie 2017.
În perioada sărbătorilor de iarnă Oratoriul Murialdo va avea următorul program:

- 24-26 decembrie - Oratoriul este inchis.
- 27-29 decembrie - „Iarna Împreună” (14.30-17.30. Înscrierile la Biroul Oratoriului începând cu 19 decembrie. Costul inscrierii este de 5 lei/persoană).
- 31 decembrie-1 ianuarie - Oratoriul este închis.
- 2-14 ianuarie - Oratoriul este deschis zilnic între orele 15.00-18.00.
Și a fost „Vara Împreună” 2017
20 august 2017.
În perioada 31 iulie - 11 august, pe o căldură toridă, peste 250 de copii au luat cu asalt curtea Oratoriului Murialdo pentru a petrece, ca în fiecare an din 1998 încoace, „Vara Împreună” alături de Cei Trei Muschetari, personajele care s-au produs pe scena exterioară frumos decorată pentru acest eveniment.
Copiii, organizați conform tradiției în echipe colorate, au fost însoțiți timp de două săptămâni de 50 de animatori, ajutați la rândul lor de o echipă de cercetași voluntari venită din Italia, care i-au insoțit pe parcursul fiecarei zile la activitațile cunoscute și pline de veselie ale „Verii Împreună”: scenete, dansuri, activități de grup, jocuri sportive, lucru manual. Deoarece invitații italieni nu cunoșteau limba română, s-au înțeles cu sutele de copii prezenți în curtea Oratoriului in... engleză.
În ultima zi, ca în fiecare an, a avut loc în prezența părinților și a publicului din Popești-Leordeni serata finală și spectacolul prezentat cu talent de fiecare echipă (roșii, verzii, albaștrii, galbenii), la finalul căreia a rezultat și un câștigător.
Premiul pentru tinerii animatori (dintre cercetașii Oratoriului), fără de care „Vara Împreună” nu ar fi fost posibilă, a constat într-o săptămână la munte.
Fotografii de la „Vara Împreună”, aici.

Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Fundatia Leonardo Murialdo