23 aprilie 2018

Murialdo sau pedagogia iubirii
Leonardo Murialdo a fost un educator, dar şi mai mult, a fost un tată şi o mamă pentru sute de copii şi tineri. Atunci când familia lui spirituală , Congregaţia Iosefinilor,  s-a răspândit în mai multe oraşe din Italia şi din lume, Murialdo a arătat întotdeună un stil pedagogic special. Nu e vorbă de ceva teoretic sau academic ci de o tradiţie pedagogică pe care o numim “pedagogia iubirii”.

Leonardo Murialdo a subliniat continuu faptul că familia este ambientul cel mai potrivit pentru a educa, de aceea, chiar acolo unde familia naturală lipsea,  el a încercat să-i  compenseze lipsa, cu o atitudine de familiaritate. El a îmbinat experienţa  sa personală, care i-a schimbat viaţa, adică experienţa iubirii lui Dumenzeu, şi cunoaşterea situaţiei dure ale tinerilor săraci din timpul său, pe care îi întâlnise la Oratoriu, în oraş şi la Colegiul Micilor meşteri.

Dumnezeu l-a pregătit de la început, din copilărie: el s-a născut într-o familie ferventă în credinţă şi unită în iubire; a rămas rănit prin pierderea tatălui său şi prin îndepărtarea de mamă, atunci când a trebuit să meargă la un colegiu îndepărtat, la Savona, experimentând senzaţia de a fi orfan; printr-o criza care s-a ivit pe timpul adolescenţei sale, tulburând cariera sa strălucitoare la studii; prin experienţa milostivirii lui Dumnezeu prin sacramente şi prin darul vocaţiei sale...
Darul lui Dumnezeu l-a ajutat  ca rănile sale să se vindece prin iubire; cicatricele lui, în loc să se transforme în amărăciune şi ranchiună, s-au prefăcut în izvoare de apa vie, purtătoare de viaţa din belşug pentru toţi cei din jurul lui, mai ales a celor orfani şi nevoiaşi.

Experienţa suferinţei sale şi a vindecării prin iubire l-a făcut mai sensibil şi atent la strigătul tăcut şi ascuns al tinerilor care caută afecţiune, fără să se fi limitat la o milă superficială şi emoţională.  Iubirea aceasta “pedagogică”, pe care o experimentase  de la Dumnezeu, acceptând să fie transformat (adică educat) de iubirea Lui, a fost rostul, forţa şi sensul pe care el însuşi l-a trăit împreună cu tinerii, şi este moştenirea pe care el ne-a lăsat-o.

El a descoperit faptul că motorul unic şi adevărat al educaţiei nu poate fi decât Iubirea.
Pedagogia iubirii se dezvolta prin multe faze: a se apropia, a arăta interes sincer şi gratuit pentru viaţa tinerilor, a asculta cu răbdare şi fără grabă, fără pretenţia să dăm imediat un răspuns sau să avem un răspuns pregătit pentru toate problemele; a nu ne impune pe noi înşine ci a face ca să crească floarea libertăţii; a fi primiţi, pentru că procesul educativ este întotdeauna reciproc şi pentru că trebuie să le îngăduim să fie protagonişti; a pleca atunci când sarcina noastră e împlinită, pentru că ţinta unui educator nu este de a fi indispensabil ci de a deveni... inutil.

Pentru a pune în practică pe deplin acest stil educativ, trebuie să păstrăm câteva atitudini  de bază: un climat de familie (al cărui model este Sfânta Familie de la Nazaret), o unitate adevărată şi adâncă de intenţie şi acţiune, afecţiune şi prietenie , care permit să lucrăm împreună într-o singură inima; o relaţie personală şi apropiată între toţi membrii comunităţii educative;  un proiect educativ complet care poate să conducă tinerii la maturitate personală, profesională şi creştină şi să-i angajeze pentru dreptate; o privire cu adevărat plină de iubire asupra copiilor noştri.
“Ne perdantur” „să nu se piardă nimeni!”,  le spunea continuu colaboratorilor săi! A iubi înseamnă a arăta calea mântuirii. Trebuie să ne amintim că un educator lucrează pentru veşnicie cu ceea ce este  cel mai preţios în lume: sufletele şi inimile tinerilor.


  Facebook
Twitter

Rss    

Mail

Delicious

Linkedin

YouT  

Blog

Festivalul Primăverii la Oratoriu
6 martie 2018.
Duminică 11 martie, de la orele 13.00, la Oratoriul Murialdo va avea loc ediția a doua a „Festivalului Primăverii”, eveniment organizat de Oratoriu în colaborare cu Mămicile din Popești-Leordeni.
Programul festivalului cuprinde un târg caritabil (cu diferite obiecte la prețuri mici), un spectacol artistic, pregătit de Greierașii Murialdo, Mămicile din Popești-Leordeni și Cercetașii Oratoriului, și o ofertă bogată de prăjituri pregătite de mămici. Banii obținuți în cadrul acestui festival vor fi donați pentru un caz social.
Vă așteptăm cu drag.

Concert la Oratoriu
6 martie 2018.
Sâmbătă 10 martie, de la ora 19.00, la Oratoriul Murialdo va avea loc o meditație pentru Postul Mare intitulată „Stabat mater”, care va fi ținută de pr. Emil Moraru. Meditația va fi urmată un concert vocal-instrumental Giovanni Battista Pergolesi, cu participarea corului de tineri din parohia romano-catolică „Regina Sf. Rozariu” din Popești-Leordeni și a Corului mare Leonardo Murialdo. La final, participanții vor primi binecuvântarea cu relicva coroanei de spini a Mântuitorului pe care a folosit-o și Fericitul Vladimir Ghika. Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag.
Programul de sărbători al Oratoriului
20 decembrie 2017.
În perioada sărbătorilor de iarnă Oratoriul Murialdo va avea următorul program:

- 24-26 decembrie - Oratoriul este inchis.
- 27-29 decembrie - „Iarna Împreună” (14.30-17.30. Înscrierile la Biroul Oratoriului începând cu 19 decembrie. Costul inscrierii este de 5 lei/persoană).
- 31 decembrie-1 ianuarie - Oratoriul este închis.
- 2-14 ianuarie - Oratoriul este deschis zilnic între orele 15.00-18.00.
Și a fost „Vara Împreună” 2017
20 august 2017.
În perioada 31 iulie - 11 august, pe o căldură toridă, peste 250 de copii au luat cu asalt curtea Oratoriului Murialdo pentru a petrece, ca în fiecare an din 1998 încoace, „Vara Împreună” alături de Cei Trei Muschetari, personajele care s-au produs pe scena exterioară frumos decorată pentru acest eveniment.
Copiii, organizați conform tradiției în echipe colorate, au fost însoțiți timp de două săptămâni de 50 de animatori, ajutați la rândul lor de o echipă de cercetași voluntari venită din Italia, care i-au insoțit pe parcursul fiecarei zile la activitațile cunoscute și pline de veselie ale „Verii Împreună”: scenete, dansuri, activități de grup, jocuri sportive, lucru manual. Deoarece invitații italieni nu cunoșteau limba română, s-au înțeles cu sutele de copii prezenți în curtea Oratoriului in... engleză.
În ultima zi, ca în fiecare an, a avut loc în prezența părinților și a publicului din Popești-Leordeni serata finală și spectacolul prezentat cu talent de fiecare echipă (roșii, verzii, albaștrii, galbenii), la finalul căreia a rezultat și un câștigător.
Premiul pentru tinerii animatori (dintre cercetașii Oratoriului), fără de care „Vara Împreună” nu ar fi fost posibilă, a constat într-o săptămână la munte.
Fotografii de la „Vara Împreună”, aici.

Vara Împreună 2017 cu „Cei Trei Muschetari”
20 iulie 2017.
Ca în fiecare an, între 31 iulie și 11 august la Oratoriul Murialdo din Popești-Leordeni va avea loc „Vara Împreună”, mult așteptată de copiii și părinții din Popești-Leordeni și nu numai. Tema verii 2017 este „Cei Trei Muschetari”.
În acest an înscrierile se fac la biroul Oratoriului până la sfârșitul lunii iulie și sunt așteptați copii cu vârste între 6 și 14 ani (clasele I-VIII). Taxa de înscriere este de 20 lei pentru fiecare participant.
Programul se va desfășura în spațiul special amenajat în curtea Oratoriului și va avea loc zilnic între orele 14.30-18.30 (exceptând sâmbăta și duminica).
Participanții de toate vârstele sunt rugați de organizatori să nu uite să-și ia în rucsac apă potabilă.
Vă așteptăm cu drag!
Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2010 Fundatia Leonardo Murialdo